elefsinanews.gr
Meiosi Timis Super Market
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιατί επιβλήθηκαν πρόστιμα 2 εκατ. σε Procter & Gamble και Unilever – Το ανώτατο που έχει επιβληθεί

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας εξηγεί γιατί μπήκαν αυτά τα πρόστιμα – Ποια προϊόντα έχουν οι εταιρείες αυτές στην Ελλάδα

Στην επιβολή προστίμων 2 εκατ. ευρώ στις πολυεθνικές εταιρείες «Procter & Gamble» και «Unilever» για αθέμιτη κερδοφορία, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Εξήγησε ότι είναι το υψηλότερο πρόστιμο που έχει και που μπορεί να επιβληθεί.

Όπως είπε ο υπουργός, «δεν πάει άλλο, η ακρίβεια είναι μεγάλη. Δεν θα επιτρέψουμε σε εταιρείες να κερδοσκοπήσουν, δεν θα επιτρέψουμε τον πληθωρισμό της απληστίας, ενώ μειώνεται δηλαδή το ενεργειακό κόστος και οι πρώτες ύλες κάποιες εταιρείες να κρατούν υψηλά τις τιμές στο ράφι».

Αναφερόμενος στις δυο συγκεκριμένες εταιρείες ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι «έχουν παραβιάσει το νόμο για το περιθώριο κέρδους για αθέμιτη κερδοφορία». Όπως εξήγησε «πρόκειται για νόμο που ψηφίστηκε στην πανδημία και είχαμε βάλει πλαφόν στα κέρδη. Μια επιχείρηση το 2023 την περίοδο που ελέγχεται δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με το 2021, πριν ξεκινήσει η ακρίβεια».

Ο Κώστας Σκρέκας εξήγησε ότι στις εταιρείες αυτές «παρατηρήθηκε, προϊόντα να πωλούνται στο ράφι και το περιθώριο κέρδους, ήταν μεγαλύτερο φέτος από ό,τι το 2021. Δεν είναι μόνο ότι έχουν ακριβύνει οι πρώτες ύλες, αλλά πήγαν και έβαζαν επιπλέον κέρδος-καπέλο σε αυτά τα προϊόντα».

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η ελληνική αγορά να γίνει ξέφραγο αμπέλι. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αμέτοχοι και να βλέπουμε τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα να πωλούνται ακριβότερα από ό,τι στο εξωτερικό που οι καταναλωτές έχουν και μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα», τόνισε.

Στην ερώτηση αν θα εισπραχθούν τα πρόστιμα, ο υπουργός είπε ότι «τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε 3 αλυσίδες το καλοκαίρι, εισπράχθηκαν μέσα σε 20 ημέρες»

«Μια εταιρεία μπορεί να πληρώσει άμεσα και να έχει έκπτωση ή να προσφύγει στα δικαστήριο», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο Κώστα Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι «όποιος προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει θα το πληρώσει ακριβά. Η επιτροπή ανταγωνισμού πρέπει να ελέγχει τις εταιρείες για το αν εφαρμόζουν εναρμονισμένες πρακτικές. Το αν κάνει τη δουλειά της θα το αποδείξουν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα που επιβάλει».

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν

Τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται:

• Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.».

• Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο ώστε να αποτρέψουμε την αισχροκέρδεια και να τονώσουμε τον υγιή ανταγωνισμό, προς όφελος της ελληνικής οικογένειας. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τη δυσκολία των νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά είδη. Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και, ιδιαίτερα του πληθωρισμού της απληστίας, είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής ευθύνης αλλά και διασφάλισης της συνοχής της κοινωνίας. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται χωρίς δισταγμό. Η μάχη με την ακρίβεια είναι συνεχής και διαρκής. Δεν εφησυχάζουμε».

Τα προϊόντα της Unilever στην Ελλάδα

Aim

Algida

Axe

Ben & Jerry’s

Cajoline

Calve

Carte D’Or

Cif

Cornetto

Dove

Dove Men Care

Hellmann’s

Klinex

Klinex Laundry

Knorr

LUX

Lifebuoy

Lipton

Magic

Maille

OMO

Proderm

Skip

TRESemmé

The Vegetarian Butcher

Ultrex Men

Unilever Food Solutions

Vaseline Greece

ΕΒΓΑ

Τα προϊόντα της Procter & Gamble στην Ελλάδα

Pampers

Tide

Ariel

Lenor

Always

Tampax

Gillette

Braun

Venus

Bear Fruits

Head & Shoulders

Herbal Essences

Pantene Pro-V

Swiffer

Viakal

Fairy

Related posts

Kαινοτόμο έργο για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης στον Κόλπο της Ελευσίνας

109.887 τροχονομικοί έλεγχοι και 24.569 παραβάσεις το διάστημα από 25 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2023

Ρύπανση στην Ελευσίνα – Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με τον εντοπισμό και κατάσχεση λαθραίων καπνικών προϊόντων στα Χανιά την 16/09/23 – Σύλληψη ατόμων στην Πάτρα – Εντοπισμός και σύλληψη 56χρονου μετά από καταδίωξη στη Σάμο – Τραυματισμός επιβατών Ε/Γ-Τ/Ρ στη Θήρα –Διακομιδές ασθενών