elefsinanews.gr
Elefsina Arxaia
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνές Συμπόσιο στην Ελευσίνα

Διεθνές τριήμερο Συμπόσιο με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, ερευνητών και καλλιτεχνών διεξάγεται από τις 27 έως 29 Σεπτεμβρίου στο παλιό εργοστάσιο χρωμάτων ΙΡΙΣ, στην Ελευσίνα. Τιτλοφορείται «Πώς να αλλάξουμε το μυαλό μας για να αλλάξουμε τον κόσμο» και διοργανώνεται από το World Human Forum στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πραγματεύεται «τους διαφορετικούς τρόπους εξέλιξης, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, προς ένα υψηλότερο επίπεδο συνειδητότητας, με σκοπό την αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων και τη συμβολή μας στην προστασία της ζωής στον πλανήτη μας. Ενώ παράλληλα, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να συμμετάσχει σε συναρπαστικές συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικές δράσεις».

To συμπόσιο αυτό είναι το πρώτο μιας σειράς ετήσιων συναντήσεων που φιλοδοξούν να τοποθετήσουν εκ νέου την Ελευσίνα σε παγκόσμιο επίπεδο ως σημείο αναφοράς σε θέματα συνειδητότητας, αυτοβελτίωσης και σύνδεσης με τον εαυτό μας, τους άλλους και τη φύση.

Συντονίστριες της διοργάνωσης είναι η Gina Belafonte, artivist, η ιστορικός, συγγραφέας και παραγωγός του BBC, Bettany Hughes και η πρόεδρος και συνιδρύτρια του World Human Forum Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. Εξάλλου για την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη «ο κόσμος χρειάζεται μια νέα Ελευσίνα. Χάρη στην ευκαιρία που προσφέρει η επιλογή αυτού του αρχαίου ιερού τόπου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2023, είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να καθοδηγήσει ξανά την ανθρωπότητα σε τούτους τους δύσκολους καιρούς».

Στην διάρκεια του συμποσίου θα αναπτυχθούν θέματα, που συνδυάζουν την επιστημονική ακρίβεια με την διορατικότητα της τέχνης, σχετικά με τις « αξίες και τις συνθήκες για την δημιουργία ενός οικολογικού πολιτισμού», τον «συγκερασμό της προγονικής και της σύγχρονης σοφίας» τον « δρόμο προς την Ελευσίνα – ένα διαχρονικό ταξίδι», την «επιστροφή του θηλυκού στοιχείου», τις «διαφορετικές προσεγγίσεις για την καλλιέργεια της συνειδητότητας και της ευδαιμονίας», την « θεραπεία της ψυχής – Μια επιστημονική προσέγγιση των ψυχοδηλωτικών».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Andrew Koh, αρχαιολόγος και επικεφαλής του προγράμματος σπουδών αρχαίας φαρμακολογίας στο Yale University· η χορογράφος Sasha Waltz· ο συγγραφέας και ερευνητής Brian Muraresku· ο εθνομουσικολόγος Christopher King· η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπαγγελή· ο Fred Barrett, επικεφαλής του Johns Hopkins Psychedelic Research Centre· η Ivy Ross, καλλιτέχνις και αντιπρόεδρος του τμήματος hardware design της Google· η Susan Magsamen, ιδρύτρια και διευθύντρια του International Arts + Mind Lab στο Pedersen Brain Science Institute του Johns Hopkins University School of Medicine· ο Anthony Bossis, κλινικός ψυχολόγος και κλινικός επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο NYU School of Medicine· ο James Bridle, συγγραφέας, καλλιτέχνης και τεχνολόγος· η Bonna Wescoat, διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Το συμπόσιο θα περιλαμβάνει επίσης συναρπαστικές μουσικές εμπειρίες με την παγκοσμίου φήμης σοπράνο Marlis Petersen, την ανερχόμενη πιανίστα Kiveli Doerken, τον κορυφαίο λυράρη Σωκράτη Σινόπουλο με κορύφωση την τελευταία μέρα, την ερμηνεία του Human Requiem, μια μοναδική εκδοχή του Γερμανικού ρέκβιεμ του Brahms.

To Διεθνές Συμπόσιο αφιερώνεται στη μνήμη του ρηξικέλευθου τραγουδιστή και ακτιβιστή Harry Belafonte.

thriassio.gr

Related posts

Η Ελευσίνα κάτω από ένα άλλο φως: Μια φωτογραφική περιπλάνηση στις φωτιστικές εγκαταστάσεις της Ελευθερίας Ντεκώ

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΠ ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ