elefsinanews.gr
αρχείο λήψης (62)
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκπρόσωπος ΕΦΚΑ για ασφαλιστική ικανότητα ελεύθερων επαγγελματιών, εκκρεμείς συντάξεις και επικουρικές

οστά αναπλήρωσης και κάποιοι συντελεστές, είπε στο ΕΡΤNEWS  ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ Ηλίας Τσούνης.

Οι περισσότερες συντάξεις έχουν υπολογιστεί. Υπήρχε μία ομάδα που δεν είχε υπολογιστεί. Τώρα είμαστε σε αυτή τη φάση. Επανυπολογίζονται λοιπόν και οι τελευταίες συντάξεις.

Ήδη πληρώθηκαν αναδρομικά σε τέως ασφαλισμένους στον ΗΣΑΠ τις προηγούμενες εβδομάδες και περιμένουμε μέσα στο μήνα κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι να δουν αυξημένη σύνταξη από την τέως Ολυμπιακή. Ήταν ασφαλισμένοι υπάλληλοι της Ολυμπιακής, οι οποίοι θα πάρουν και αναδρομικά τέλος του μήνα τώρα και ακολουθούν και άλλες ομάδες συνταξιούχων που είχαν εργαστεί σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τραπεζοϋπάλληλοι.

Το βασικό είναι ότι ολοκληρώνονται οι υπολογισμοί που προέβλεπε ο ν.4670/20, μέσα σε αυτές υπάρχουν και κάποιες παράλληλες συντάξεις και οι άνθρωποι αυτοί θα δουν αυξημένη από εδώ και πέρα την σύνταξή τους.

Οι εννιά στους δέκα δηλαδή, θα βλέπουν αυξημένη τη σύνταξή τους, γιατί αυτό προέβλεπε ο νόμος Βρούτση και θα πάρουν και τα αναδρομικά του ΕΦΚΑ.

Αναφερόμενος στην ασφαλιστική ικανότητα είπε ότι είναι η επιπρόσθετη και επιπλέον κάλυψη των ασφαλισμένων σε δαπάνες του ΕΟΠΥΥ με δαπάνες του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες γιατρούς.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, μπορεί να πάει σε έναν ιδιώτη γιατρό να τον συνταγογραφήσει και βέβαια να τον εξετάσει με συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ.

Όποιος δεν έχει ενεργή ασφαλιστική ικανότητα δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάει στα δημόσια νοσοκομεία. Η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές και στα κέντρα υγείας είναι δωρεάν, και στο κομμάτι της νοσηλείας και στο ιατροφαρμακευτικό.

 • Προϋπόθεση της ασφαλιστικής ικανότητας είναι είτε η ρύθμιση, είτε η εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών και των οφειλών, κυρίως των μη μισθωτών.

Γιατί οι μισθωτοί έχουν ετήσια ασφαλιστική ικανότητα λόγω των εργοδοτικών εισφορών.

 • Οι μη μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες όταν ρυθμίζουν, έχουν μηνιαία ασφαλιστική ικανότητα, όταν εξοφλούν, έχουν ετήσια.

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις φαίνονται ανασφάλιστοι. Σε αυτή την περίπτωση απευθύνονται στον ΕΦΚΑ χωρίς ραντεβού, πηγαίνουν στο τμήμα Μητρώου και τους εξυπηρετούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι. Με το αποδεικτικό πληρωμής λένε ότι εγώ έχω καταθέσει, πλήρωσα ή ρύθμισα και αμέσως αποκαθίσταται η ασφαλιστική ικανότητα.

Οι ρυθμίσεις πρέπει να γίνονται έως την 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους γιατί την 1η Μαρτίου του επόμενου έτους όσοι δεν το έχουν κάνει βγαίνουν ανασφάλιστοι.

Όποιος πήγε λοιπόν να κάνει ρύθμιση τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, ήδη από την 1η Μαρτίου είχε λήξει η ασφαλιστική του ικανότητα.

Το σύστημα δεν ενημερώνεται καθημερινά, ενημερώνεται πλέον εβδομαδιαία με απόφαση της διοίκησης, οπότε αν περιμένει λίγες μέρες, αμέσως θα φανεί και στο σύστημα η ρύθμισή του.

 • Άλλος τρόπος για ρύθμιση είναι μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ, επιλέγεις έλεγχο ασφαλιστικής ικανότητας, βλέπεις αν είναι ενεργή ή ανενεργή και εφόσον έχεις διευθετήσει το θέμα, έχεις εξοφλήσει, ή έχεις ρυθμίσει τις οφειλές σου και βλέπεις ότι είναι ανενεργή, τότε μπορείς να επιλέξεις την αμφισβήτηση οφειλών.
 • Εκεί υπάρχει ειδική ομάδα εργασίας του ΕΦΚΑ που αμέσως κάνει τον έλεγχο, επεξεργάζεται και αποκαθιστά την ασφαλιστική ικανότητα.

Αναφερόμενος στην πορεία των κύριων και επικουρικών συντάξεων, είπε ότι έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά, ειδικά τους τελευταίους μήνες, από τον Αύγουστο και μετά.

Τον Αύγουστο οι εκκρεμότητες ήταν 35.000 στις κύριες και στόχος του υπουργείου Εργασίας ήταν τον Δεκέμβρη να φτάσουμε στις 25.000.

 • Έχουμε σπάσει το φράγμα των 25.000 και πλέον είμαστε στις 22.000 και οι κύριες συντάξεις βαίνουν μειούμενες.

Είναι πάντα προτεραιότητα του φορέα να βγάζει γρήγορα συντάξεις, γιατί καταλαβαίνετε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν πολύ μεγάλες αναμονές.

Τώρα όσον αφορά στις επικουρικές, τον Αύγουστο ήταν 46.000 οι εκκρεμότητες του φορέα απέναντι στους πολίτες για να πάρουν την επικουρική τους.

Θυμίζω ότι οι επικουρικές έχουν μια επιπρόσθετη καθυστέρηση, υπό την έννοια ότι πρέπει να πάρεις πρώτα την κύρια σύνταξη για να πάρεις επικουρική, ο λεγόμενος ανελαστικός κανόνας των έξι μηνών και αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στις 34.000.

 • Αναφερόμενος στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποίησης Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που είναι άλλο πράγμα από τον ΕΦΚΑ, είπε ότι αφορά όλους όσοι έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/87

Το ΤΕΚΑ είναι το κεφαλαιοποιητικό επικουρικό, που έχεις το δικό σου κουμπαρά, ο κάθε ασφαλισμένος πληρώνει δηλαδή τις εισφορές του και πηγαίνουν στο επικουρικό στο δικό του κουμπαρά.

 • Αυτά τα χρήματα επενδύονται από το ΤΕΚΑ, που είναι ένα δημόσιο ταμείο, είναι ένας αντίστοιχος ΕΦΚΑ για την επικουρική σύνταξη, και η επιτυχία του είναι η διασπορά κινδύνου.

Όλοι οι ασφαλισμένοι, οι εν δυνάμει συνταξιούχοι, όταν πάρουμε σύνταξη όλοι θα πάρουμε τις εξής τρεις συντάξεις:

 • Θα πάρουμε την εθνική σύνταξη που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό,
 • θα πάρουμε την ανταποδοτική σύνταξη η οποία προκύπτει από τις εισφορές που έχουμε καταβάλει από τον ΕΦΚΑ
 • και θα πάρουμε και την επικουρική σύνταξη από τον ΕΦΚΑ ή από το ΙΚΑ.
 • Οι νέοι ασφαλισμένοι, όσοι δουλεύουν για πρώτη φορά από το 2022, ή 2023 είναι αυτομάτως εγγεγραμμένοι στο ΤΕΚΑ.

Το ΤΕΚΑ επενδύει τα χρήματα αυτά, υπάρχουν διάφορες επιλογές ρίσκου και στο τέλος έχει υπολογιστεί ότι κάποιος θα έχει μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη από ότι αν είχε μείνει στο διανεμητικό σύστημα.

Αναφερόμενος στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), είπε ότι έχει αλλάξει τελείως από την προηγούμενη εβδομάδα το site του ΚΕΑΟ, και πλέον είναι πολύ πιο απλές οι διαδικασίες, όσον αφορά τη συνδεσιμότητα.

Κανείς μπαίνει στο TAXIS, δεν χρειάζεται άλλους κωδικούς όπως στο παρελθόν, αλλά η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι πλέον έχει ενιαίες οφειλές και μπορεί ο οφειλέτης να τις βλέπει χωρίς κατακερματισμούς.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Related posts

ΝΕΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Με λαμπρότητα η ημέρα των θεοφανίων στην Ελευσίνα

Το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» αναζητά συνεργάτη