Η πρώτη δίκη στην ιστορία της ανθρωπότητας διαποτίζει τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου που σκηνοθετεί η Αντζελα Μπρούσκου για την Ελευσίνα, σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη. Η σκηνοθέτις δίνει στο iefimerida το γλωσσάρι της παράστασης και ανέκδοτες εικόνες.
Οι λέξεις ως υλικά της παράστασης, όπως το χώμα, η πέτρα, το τσιμέντο, χτίζουν ένα οικοδόμημα. Η Αντζελα Μπρούσκου ακουμπά στις 15 και 16 Ιουλίου στον αρχαίο τόπο της Ελευσίνας και των μυστηρίων της, την παράσταση «Ευμενίδες» του Αισχύλου σε μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη. Και παραδίδει στο iefimerida μέρος των υλικών της, λέξεις που συγκροτούν την παράσταση που σχεδίασε, φωτογραφίες από τις πρόβες και τις δοκιμές. Η παράσταση εντάσσεται στο Μυστήριο 35 «Aισχύλου Project», ένα έργο παρακαταθήκης του «Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023».
Η δίκη στις αισχύλειες Ευμενίδες είναι η πρώτη νομική δίκη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στην παράσταση, ένα φανταστικό δικαστήριο συνδέει την αρχαιότητα με το σήμερα. Κοινότητες, συλλογικότητες και κάτοικοι της πόλης της Ελευσίνας προσκαλούνται να συμμετάσχουν ενεργά στον κόσμο μιας φανταστικής δίκης, αναλαμβάνοντας τη θέση του αθηναϊκού δικαστηρίου. Οι Ευμενίδες γίνονται ερέθισμα για την ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου. Το κοινό μπορεί να αλληλεπιδρά ενεργώντας ως επιπλέον ερμηνευτής ή ακόμα και ως ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εξέλιξη της δράσης.
Μέσω του αρχαίου δράματος τίθεται ως ζητούμενο η συνοχή των πολιτών μιας κοινωνίας και η στάση τους απέναντι στα κοινά. Αυτή η ουτοπική συνθήκη συνιστά αντίστοιχα ένα ουτοπικό δικαστήριο, όπου διεξάγεται η δίκη του Ορέστη στις Ευμενίδες του Αισχύλου.Η ανελέητη αλυσίδα της διαιωνιζόμενης εκδίκησης και αντεκδίκησης παραχωρεί τη θέση της στη δικαιοσύνη της πόλης. Μια δίκη που λαμβάνει χώρα στο παρελθόν, αλλά απευθύνεται στους πολίτες όλου του κόσμου του μέλλοντος. Ακολουθεί το γλωσσάρι της παράστασης από την Αντζελα Μπρούσκου.
iefimerida.gr