elefsinanews.gr
Mystery 89 Elefsina By Night Elaiourgiki 768x427 1
ΕΛΕΥΣΙΝΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ελευσίνα κάτω από ένα άλλο φως: Μια φωτογραφική περιπλάνηση στις φωτιστικές εγκαταστάσεις της Ελευθερίας Ντεκώ

Έως και τις 8 Ιουλίου 2023 η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το έργο Μυστήριο 89 Elefsina By Night, που αντλεί έμπνευση από το μύθο της Περσεφόνης,σε σύλληψη της διεθνούς φήμης πολυβραβευμένης σχεδιάστριας φωτισμού.

Ανάμεσα στους διεθνούς φήμης δημιουργούς που επέλεξαν να αφήσουν το αποτύπωμά τους, έστω και εφήμερο, στο πλαίσιο των δράσεων 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι η Ελευθερία Ντεκώ. Έως και τις 8 Ιουλίου 2023 παρουσιάζεται στην πόλη το Μυστήριο 89 Elefsina By Night, ένα καλλιτεχνικό έργο που αντλεί έμπνευση από το μύθο της Περσεφόνης, τον επαναδιαπραγματεύεται και τον ανατρέπει, σε σύλληψη της πολυβραβευμένης σχεδιάστριας φωτισμού.

Έξι φωτιστικές εγκαταστάσεις αποκαλύπτονται σταδιακά σε διαφορετικά σημεία της πόλης σε μια διαδρομή που ολοκληρώνεται στις 7 και 8 Ιουλίου με την παγκόσμια πρεμιέρα της site specific περφόρμανς «Η Περσεφόνη επανακαθορίζει τη μοίρα της» (Persephone Reconsiders Her Fate) από τους Sara Pearson και Patrik Widrig, καλλιτεχνικούς συνδιευθυντές του θρυλικού PEARSONWIDRIG DANCETHEATER (PWDT), στο μοναδικό χώρο της Βλύχας– Νεκροταφείο Πλοίων. Μία νυχτερινή περιπλάνηση που κοντοστέκεται για να φωτίσει –άλλοτε στοχαστικά, άλλοτε ανάλαφρα– το παρελθόν, το παρόν, το μύθο, την ιστορία της πόλης, την ιστορία του καθενός μας.

Έξι φωτιστικές εγκαταστάσεις αποκαλύπτονται σταδιακά σε διαφορετικά σημεία της πόλης σε μια διαδρομή που ολοκληρώνεται στις 7 και 8 Ιουλίου με την παγκόσμια πρεμιέρα της site specific περφόρμανς «Η Περσεφόνη επανακαθορίζει τη μοίρα της» από τους Sara Pearson και Patrik Widrig.

Η έμπνευση

Στην ελληνική μυθολογία η Περσεφόνη ονομάζεται και Κόρη. Η κόρη που έκλεψε ο Άδης και την έκρυψε στην αγκαλιά του για έξι μήνες. Η Ίρις είναι η θεά του πολύχρωμου ουράνιου τόξου, η αγγελιοφόρος που μετέφερε τα μηνύματα των θεών στους ανθρώπους. Οι αρχαίοι Έλληνες επέλεξαν να δώσουν τα ονόματα των δύο αυτών θεοτήτων στο μάτι, το αισθητήριο όργανο της όρασης. Όχι τυχαία… Η κόρη του ματιού είναι αυτή που απορροφά το φως, ενώ η στρογγυλή ίριδα το ανακλά σε πολύχρωμες αποχρώσεις. Καθώς ο Άδης κρύβει την Κόρη-Περσεφόνη στην αγκαλιά του, η Ίριδα χάνει τα χρώματά της. Και όταν εκείνη ξεγλιστρήσει από τα χέρια του για να ξανανταμώσει τη μητέρα Γη, η Ίριδα φωτίζει το καλωσόρισμά της με έξι χρώματα, όσα και οι μήνες της παραμονής της στον πάνω κόσμο.

Φωτεινά δαχτυλίδια στην πόλη της Ελευσίνας

Έξι φωτεινά δαχτυλίδια αφήνει η Ίριδα στο διάβα της να συμβολίζουν το γάμο της με τη ζωή, την πορεία προς την αιωνιότητα, την πληρότητα, το πάντρεμα με τον βαθύτερο εαυτό μας, τον κόσμο, τον χρόνο. Η τελετή ξεκίνησε το Σάββατο 1η Ιουλίου από την υψικάμινο του εργοστασίου Ίρις, με το πρώτο δαχτυλίδι, το κόκκινο, το χρώμα του ζωντανού αίματος και της φωτιάς.

Έξι φωτεινά δαχτυλίδια αφήνει η Ίριδα στο διάβα της να συμβολίζουν το γάμο της με τη ζωή, την πορεία προς την αιωνιότητα, την πληρότητα, το πάντρεμα με τον βαθύτερο εαυτό μας, τον κόσμο, τον χρόνο.

Χορευτική παράσταση

Η Sara Pearson και ο Patrik Widrig, καλλιτεχνικοί συνδιευθυντές του θρυλικού PEARSONWIDRIG DANCETHEATER (PWDT), γνωστοί για το «προκλητικά ανατρεπτικό, ελκυστικό, ειρωνικό και βαθιά συγκινητικό» έργο τους αλλά και τις site specific εγκαταστάσεις χορού σε όλο τον κόσμο, χορογράφησαν και σκηνοθέτησαν αποκλειστικά για το Μυστήριο 89 Elefsina By Night την παράσταση «Η Περσεφόνη επανακαθορίζει τη μοίρα της» (Persephone Reconsiders Her Fate), που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Βλύχα – Νεκροταφείο Πλοίων την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Ιουλίου.

Μέσα από τη χορευτική παράσταση, που συνοδεύεται από ένα εντυπωσιακό light show, η Κόρη-Περσεφόνη μάς ξανασυστήνεται για να ξετυλίξει όλες της τις όψεις πριν καταδυθεί στο βασίλειο των νεκρών πλοίων, πριν ταξιδέψει στις άμορφες θάλασσες του ασυνειδήτου και αναγεννηθεί στη μητέρα Γη, χαρίζοντάς μας τη σοφία της, τη γνώση και την αρμονία της.

Δείτε εικόνες από τις φωτιστικές εγκαταστάσεις στη νυχτερινή Ελευσίνα:

Info

2023eleusis.eu

Φωτιστικές εγκαταστάσεις

Ημερομηνίες & Τοποθεσίες: Σάββατο 1 Ιουλίου | Φουγάρο ΙΡΙΣ (Αναστασίου Μιλήση και Μουρίκη). Κυριακή 2 Ιουλίου | Πλατεία Μαρίας Κιουρί (Μαρίας Κιουρή και Ηρώων Πολυτεχνείου). Δευτέρα 3 Ιουλίου | Παλαιά Ελαιουργική (Κανελλοπούλου 64-56). Τρίτη 4 Ιουλίου | Πλατεία Ηρώων (Γεωργίου Παύλου και Νικολαΐδου). Τετάρτη 5 Ιουλίου | Είσοδος Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας (Κανελλοπούλου 1). Ώρα: Με τη δύση του ήλιου

Χορευτική παράσταση «Η Περσεφόνη επανακαθορίζει τη μοίρα της»

Ημερομηνίες: Παρασκευή 7 & Σάββατο 8 Ιουλίου. Ώρα: 21.30 | Ώρα προσέλευσης: 20.30-21.00. Χώρος: ΒΛΥΧΑ – Νεκροταφείο Πλοίων / Σημείο Συνάντησης: Parking – Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας. Πρόσβαση στη Βλύχα αποκλειστικά με λεωφορεία από το Parking προς Βλύχα. Εισιτήρια: Γενική είσοδος 5€. Προπώληση εισιτηρίων εδώ. Αγορά εισιτηρίων ΑμεΑ με αμαξίδιο και συνοδών τηλεφωνικά: 210 7234567

Συντελεστές

Σύλληψη: Ελευθερία Ντεκώ. Σχεδιασμός φωτιστικής εγκατάστασης: ELEFTHERIA DEKO & ASSOCIATES. Σύλληψη – Χορογραφία – Σκηνοθεσία της περφόρμανς: Sara Pearson & Patrik Widrig – PEARSONWIDRIG DANCETHEATER. Χορευτές – περφόρμερ: Χορευτές/Χορεύτριες του PEARSONWIDRIG DANCETHEATER: Angad Kalsi, Tzveta Kassabova, Stephanie Miracle & Connor Voss και οι μαθητευόμενοι Nneka Onyima & Ryan Smith. Φοιτητές/Φοιτήτριες του University of Maryland: Shekinah Brown, Charlene Cowan, Charlotte Macko, Layla Nordrum & Brian Wilson. Ηχητικός σχεδιασμός – Μουσική περφόρμανς: Sam Crawford. Σύνθεση ποιήματος: Shekinah Brown, Sara Pearson. Ερμηνεία ποιήματος: Shekinah Brown, Στέλλα Ρίζου. Μουσική light show: Σταύρος Γασπαράτος. Σχεδιασμός φωτισμού video & light show: Ελευθερία Ντεκώ. Σχεδιασμός κοστουμιών: Νεφέλη Μυρτίδη. Κατασκευή κοστουμιών: Μαργαρίτα Παντιώρα, Ατελιέ Τσιούνη. Βοηθός συνεργάτιδα φωτεινών εγκαταστάσεων: Βασιλική Γώγου. Βοηθοί: Αθανασία Λάζου, Αφροδίτη Νέρη. Τεχνική κάλυψη – Εγκατάσταση ήχου & φωτισμού: Kariotis Audio & Lighting. Κατασκευή – Εγκατάσταση φωτιστικών εγκαταστάσεων: LightsOn. Οργάνωση – Εκτέλεση παραγωγής: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΜΚΕ. Συντονισμός έργου: Καρούτη Ισαβέλλα Δήμητρα, Προϊσταμένη Τμήματος Υποστήριξης Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή 2023 Ελευσίς.

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: marieclaire

Related posts

ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Αττική Οδός: Κλείνει η έξοδος προς Λεωφόρο Δημοκρατίας ρεύμα προς Ελευσίνα μέχρι το πρωί της Παρασκευής

Π. Μαρινάκης: Σε τρεις φάσεις οι αυξήσεις στα διόδια – Τι θα ισχύσει μέχρι και το 2026