elefsinanews.gr
3412131
ΕΛΕΥΣΙΝΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μυστήριο 35 – Αισχύλου Project ^ – Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Το Μυστήριο 35 Αισχύλου Project ^ της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης επιστρέφει στη δεύτερή του έκδοση, στη γενέτειρα του μεγάλου τραγικού ποιητή. Από τις 15 έως τις 30 Ιουλίου δύο μεγάλης κλίμακας θεατρικές παραγωγές έργων του Αισχύλου -μία ελληνική και μία διεθνής- από κορυφαίους καλλιτέχνες, μια συναυλία με τη συμμετοχή διακεκριμένων μουσικών συνόλων, καθώς κι ένα θεωρητικό συμπόσιο για τον Αισχύλο και τις έννοιες που διέπουν το αρχαίο δράμα, παρουσία εξεχόντων προσκεκλημένων, συνθέτουν έναν άτυπο αλλά εκρηκτικό διάλογο στο σπουδαίο αυτό σκηνικό είδος, που παραμένει πάντοτε ζωντανό και κρίσιμο στα σύγχρονα ζητήματα δικαιοσύνης, ουμανισμού και πολιτικής.

Η πρώτη εμφάνιση θεσμού για την έννοια του Δικαίου στην ιστορία της Ευρώπης, το έργο που εισήγαγε τον Άρειο Πάγο ως όρο, ως έννοια και ως θεσμό στην ιστορία, οι Ευμενίδες, έρχονται σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου στις 15 & 16 Ιουλίου. Στον ίδιο χώρο, στις 23 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία Ιάννης Ξενάκης: Ορέστεια από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), με τη συμμετοχή της Χορωδίας της Ε.Ρ.Τ., της Χορωδίας Δήμου Αθηναίων και της Παιδικής Χορωδίας του Ωδείου Kodály, ενώ την επομένη, στις 24 Ιουλίου, θα γίνει Ημερίδα Αρχαίου Δράματος υπό την επιμέλεια της Δηώς Καγγελάρη. Τέλος, στις 29 & 30 Ιουλίου, οι Πέρσες Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών, μια παράσταση με στοιχεία περφόρμανς σε σκηνοθεσία Nikita Milivojević, θα ξεκινήσει από το λιμάνι του Περάματος Μεγαρίδος με τη δύση του ήλιου, θα μας μεταφέρει εν πλω στη Σαλαμίνα και τέλος, όταν πέσει η νύχτα, σε μια έρημη περιοχή του νησιού που βλέπει στον τόπο όπου έλαβε χώρα η αρχαία σύγκρουση.

ΑΙΣΧΥΛΟΥ project ^

Η πρώτη έκδοση του ΑΙΣΧΥΛΟΥ project ^, μια Δράση Παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς, πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2022 στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου με στόχο να θεσμοθετήσει έναν σπάνιο διάλογο πάνω στο Αισχύλειο Δράμα. Περιλάμβανε τις παραστάσεις ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ της σπουδαίας φλαμανδικής ομάδας tg STAN σε σκηνοθεσία Jolente De Keersmaeker, ένα πρωτοποριακό έργο για τις σύγχρονες έμφυλες ταυτότητες και τη φωνή των σιωπηλών, και ΠΕΡΣΕΣ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, μια συμπαραγωγή της 2023 Ελευσίς, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και της εταιρείας «Το Θέατρο», για την τραγωδία της ανθρωπότητας σε μια συνομιλία για τα πολλαπλά παγκόσμια αδιέξοδα του σήμερα.

Aναλυτικά το πρόγραμμα:

15, 16 ΙΟΥΛ
EΥΜΕΝΙΔΕΣ
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ

Η δίκη στις αισχύλειες Ευμενίδες είναι η πρώτη νομική δίκη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στην παράσταση, ένα φανταστικό δικαστήριο συνδέει την αρχαιότητα με το σήμερα. Κοινότητες, συλλογικότητες και κάτοικοι της πόλης της Ελευσίνας προσκαλούνται να συμμετάσχουν ενεργά στον κόσμο μιας φανταστικής δίκης, αναλαμβάνοντας τη θέση του αθηναϊκού δικαστηρίου. Οι Ευμενίδες γίνονται ερέθισμα για την ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου. Το κοινό μπορεί να αλληλεπιδρά ενεργώντας ως επιπλέον ερμηνευτής ή ακόμα και ως ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εξέλιξη της δράσης. Μέσω του αρχαίου δράματος τίθεται ως ζητούμενο η συνοχή των πολιτών μιας κοινωνίας και η στάση τους απέναντι στα κοινά. Αυτή η ουτοπική συνθήκη συνιστά αντίστοιχα ένα ουτοπικό δικαστήριο, όπου διεξάγεται η δίκη του Ορέστη στις Ευμενίδες του Αισχύλου.

Η ανελέητη αλυσίδα της διαιωνιζόμενης εκδίκησης και αντεκδίκησης παραχωρεί τη θέση της στη δικαιοσύνη της πόλης. Μια δίκη που λαμβάνει χώρα στο παρελθόν, αλλά απευθύνεται στους πολίτες όλου του κόσμου του μέλλοντος.

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέβη Κουτσοθανάση
Σκηνικά: Ελίνα Λούκου
Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος
Επιμέλεια κομμώσεων: Κωνσταντίνος Βασιλείου
Make-up artist: Παναγιώτης Καρακάσης
Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου
Μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Μήτρος
Φωνητική σύνθεση χορού: Αγγελική Τουμπανάκη
Bοηθός σκηνοθέτη: Θάνος Χατζόπουλος
Φωτογραφίες: Άρτεμις Σκουλίκα & Θάνος Χατζόπουλος
Οργάνωση – Εκτέλεση παραγωγής: Θέατρο Δωματίου

Ηθοποιοί: Παρθενόπη Μπουζούρη (Προφήτης, Απόλλων), Άντζελα Μπρούσκου (Κλυταιμνήστρα), Διονύσης Πιφέας (Ορέστης), Δήμητρα Χατούπη (Αθηνά)
Ευμενίδες: Σμαράγδα Κάκκινου, Πάολα Καλλιγά, Δανάη Κατσαμένη, Θεοδώρα Κόρδα, Ανδριανή Κυλάφη, Βάλια Παπαχρήστου, Αγγελική Τουμπανάκη

Συμπαραγωγή: 2023 Ελευσίς, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών & Θέατρο Δωματίου

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών

Ημερομηνίες: Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Ιουλίου
Ώρα έναρξης: 21:15
Χώρος: Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 15 € , μειωμένο 10 € (φοιτητές, 65 άνω), ατέλειες 5 € (άνεργοι, ΑμΕΑ και συνοδοί, ηθοποιοί)

23 ΙΟΥΛ
ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ: ΟΡΕΣΤΕΙΑ
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ

Ο λόγος του Αισχύλου συνδυάζει αρχαϊκή μεγαλοπρέπεια, τελετουργική στιβαρότητα και διονυσιακή έκσταση. Εμπνεόμενος ευθέως από τα στοιχεία αυτά, ο Ιάννης Ξενάκης, ένας από τους στυλοβάτες της διεθνούς μουσικής πρωτοπορίας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, συνέθεσε την Ορέστειά του (1965-1966), ένα έργο που συμπυκνώνει την πλοκή και την ουσία της αισχύλειας τριλογίας και ταλαντεύεται ανάμεσα στην όπερα, στο ορατόριο και στο μυσταγωγικό χορόδραμα.

Χωρίς ίχνος πρόθεσης να αξιοποιήσει παραδοσιακούς «καλλωπισμούς», η μουσική δίνει έμφαση στον αρχέγονο ρυθμό (εξ ου και η εκτεταμένη χρήση των κρουστών) και στην εκφραστική δύναμη του λόγου, που διαρκώς σμιλεύεται και μεταπλάθεται με ευφάνταστες σύγχρονες συνθετικές τεχνικές. Η συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία αναβίωσης της συγκλονιστικής, υποβλητικής και συνάμα έντοντα απαιτητικής μουσικής του από την ΚΟΑ και τους εκλεκτούς συνεργάτες της.

ΟΡΧΗΣΤΡΑ: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, έργο για βαρύτονο, μικτή χορωδία, παιδική χορωδία και ορχηστρικό σύνολο

Ιάννης Ξενάκης:
Ορέστεια για βαρύτονο, μικτή χορωδία, παιδική χορωδία και ορχηστρικό σύνολο
Κασσάνδρα για βαρύτονο, ψαλτήριο και σόλο κρουστά
La Déesse Athena για βαρύτονο και 12 έγχορδα
Σολίστ: Holger Falk (βαρύτονος), Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά)

Συμμετέχουν: Χορωδία της Ε.Ρ.Τ. | Διδασκαλία/διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου, Χορωδία Δήμου Αθηναίων | Διδασκαλία/διεύθυνση: Σταύρος Μπερής, Παιδική Χορωδία του Ωδείου Kodály | Διδασκαλία/διεύθυνση: Μιχάλης Πατσέας

Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης
Ημερομηνία: Κυριακή 23 Ιουλίου
Ώρα έναρξης: 21:15
Χώρος: Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 15 € , μειωμένο 10 € (φοιτητές, 65 άνω), ατέλειες 5 € (άνεργοι, ΑμΕΑ και συνοδοί, ηθοποιοί)

|29, 30 ΙΟΥΛ

ΠΕΡΣΕΣ

Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών

Η περφόρμανς ξεκινά από το λιμάνι του Περάματος Μεγαρίδος με τη δύση του ήλιου. Συνεχίζεται σε ένα πλοίο που μας μεταφέρει στη Σαλαμίνα και τέλος, όταν πέσει η νύχτα, σε μια έρημη περιοχή του νησιού που βλέπει στον τόπο όπου έλαβε χώρα η αρχαία σύγκρουση. Το κοινό παρακολουθεί τον Ξέρξη, τον Χορό και τα άλλα πρόσωπα του έργου σε αυτή τη διαδρομή, ενώ τα μέρη του έργου του Αισχύλου, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, κατοικούν τα σημεία της διαδρομής.

Ο Ξέρξης συνειδητοποιεί ότι δεν έχει γυρίσει στο σπίτι του, αλλά ότι έχει βρεθεί στον χώρο του εγκλήματος. Γύρω του ζωντανεύουν όλες οι χαμένες ψυχές αυτών που έσειρε ως εδώ. Ο χώρος γεμίζει με τις παρουσίες αυτών που ζουν συνεχώς την αγωνία ως αποτέλεσμα της καταστροφής που έφερε. Η σκληρή όμως μοίρα του ηττημένου είναι η μοναξιά.

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Nikita Milivojević
Κίνηση: Amalia Bennett
Μουσική σύνθεση – Δραματουργία: Δημήτρης Καμαρωτός
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Κοστούμια: Kenny MacLellan
Ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Μπώκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Τσιμάρας
Βοηθός χορογράφου: Κατερίνα Γεβετζή
Βοηθός σκηνογράφου: Νικόλας Καναβάρης
Διεύθυνση παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου
Βοηθοί παραγωγής: Ξένια Καλαϊτζή, Βαγγέλης Βογιατζής
Εκτέλεση παραγωγής: Λυκόφως
Φωτογραφίες: Άρης Καμαρωτός

Παίζουν: Δημήτρης Ήμελλος (Ξέρξης), Μαρία Ζορμπά (Άτοσσα), Θοδωρής Αντωνιάδης (Αγγελιαφόρος), Γιώργος Μπινιάρης (Φάντασμα Δαρείου), Μυρτώ Αλικάκη (Κορυφαία χορού)

Χορός: Γιώργος Ζυγούρης, Νίκος Ιατρού, Δημήτρης Καραμάνος, Εμμανουήλ Κοντός, Νικόλας Μακρής, Νικόλας Ντούρος, Θανάσης Ραφτόπουλος & δύο ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου της Σερβίας στο Νόβι Σαντ
Μουσικοί: Γιώργος Κατσατσίδης (μπαγιάν), Βασίλης Παπαβασιλείου (κοντραμπάσο), Κώστας Σίσκος (κόρνο)

Συμπαραγωγή: 2023 Ελευσίς, Εθνικό Θέατρο της Σερβίας & Novi Sad 2022 – European Capital of Culture

Ημερομηνίες: Σάββατο 29 & Κυριακή 30 Ιουλίου
Χώρος: Σαλαμίνα / Εν πλω | Σημείο συνάντησης: Λιμάνι Ferry Boat Περάματος Μεγαρίδος (χάρτης εδώ)
Ώρα έναρξης: 20:15 | Ώρα Προσέλευσης: 19:15-19:45
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 25 € , μειωμένο 15 € (φοιτητές, 65 άνω), ατέλειες 10 € (άνεργοι, ΑμΕΑ και συνοδοί, ηθοποιοί)

Χρήσιμες οδηγίες

Ο απόπλους θα ξεκινήσει στις 20:15 ακριβώς. Παρακαλούνται οι θεατές για την έγκαιρη προσέλευσή τους.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι θεατές θα χρειαστεί να διανύσουν διαδρομή 500 περίπου μέτρων σε άσφαλτο και χωματόδρομο. Την ίδια διαδρομή θα διανύσουν και κατά την επιστροφή τους.
Συνιστάται στους θεατές να φέρουν μαζί τους νερό και προαιρετικά καπέλο, αντιηλιακό & αντικουνουπικό.
Την παράσταση μπορούν να παρακολουθήσουν ΑμεΑ μόνο με αυτοκινούμενα/μηχανοκίνητα αμαξίδια.

24 ΙΟΥΛ

Ημερίδα Αρχαίου Δράματος
Επιμέλεια: Δηώ Καγγελάρη

Στο πλαίσιο του ΑΙΣΧΥΛΟΥ project ^, η 2023 Ελευσίς διοργανώνει δυο συζητήσεις με τη συμμε-τοχή πανεπιστημιακών καθηγητών/τριών και δημιουργών και στόχο τον εμπλουτισμό του διαλόγου με το έργο του κορυφαίου τραγικού ποιητή.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Related posts

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ 2024 “ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας: Δέσμη προτάσεων με αφορμή την Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – 3 Δεκεμβρίου

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ-ΜΑΓΟΥΛΑΣ 2024