elefsinanews.gr
Mystery59 Urtopias 20230629 52 768x449
ΕΛΕΥΣΙΝΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μυστήριο 59 U(R)TOPIAS Ακαδημία Χορογραφίας στην Ελευσίνα – Ανοιχτή Πρόσκληση

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και η ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες ανακοινώνουν Ανοιχτή Πρόσκληση Συμμετοχής προς ενδιαφερόμενους/ες καλλιτέχνες/ιδες για το Μυστήριο 59 U(R)TOPIAS Ακαδημία Χορογραφίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Moving Europe. Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως τις 20 Οκτωβρίου.

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η πρόσκληση απευθύνεται σε νέους/ες καλλιτέχνες/ιδες που δραστηριοποιούνται στην τέχνη της χορογραφίας και έχουν τη βάση τους στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και της Αθήνας. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η προηγούμενη παρουσίαση τουλάχιστον μιας ατομικής τους χορογραφικής δουλειάς.

Πτυχίο Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ή άλλου Ιδρύματος/Πανεπιστημίου στο καλλιτεχνικό πεδίο θα ληφθεί θετικά υπ’ όψιν, αλλά δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή. Αιτήσεις εκπροσώπων ομάδων, συλλογικοτήτων, κολεκτίβων κ.ο.κ. δεν γίνονται αποδεκτές. Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετέχουν σπουδαστές σχολών χορού που βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία φοίτησης.

Η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας κρίνεται απαραίτητη για την παρακολούθηση του προγράμματος.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ U(R)TOPIAS ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ

Μέσα σε 2 χρόνια εντατικής έρευνας και δημιουργίας, η U(R)TOPIAS Ακαδημία Χορογραφίας της 2023 Ελευσίς, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Πατρίσιας Απέργη, συνεργάστηκε με 13 ανερχόμενους/ες καλλιτέχνες/ιδες, παρουσιάστηκαν 13 καλλιτεχνικά έργα, πραγματοποιήθηκαν 31 δημιουργικά εργαστήρια, προσκλήθηκαν 27 μέντορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φιλοξενήθηκαν 100 programmers.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στην Ακαδημία, οι συμμετέχοντες/ουσες καλλιτέχνες/ιδες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνεργαστούν με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρουσιάσουν το έργο τους στους φιλοξενούμενους programmers (Aerowaves/Atelier for Young Festival Managers/ανεξάρτητοι επιμελητές), να συμμετέχουν στην τελετή έναρξης της Ελευσίς 2023 με δικό τους συλλογικό έργο, όπου το παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου και βέβαια να καλλιεργήσουν σε βάθος τις ικανότητές τους στον τομέα της σύνθεσης και της χορογραφίας.

Κάθε νέος/α χορογράφος κλήθηκε να κατασκευάσει την προσωπική του ουτοπία, τον δικό του μη-τόπο και να τον παρουσιάσει ως έργο χορού. Στόχος του προγράμματος ήταν η ανάδειξη εμβληματικών τοποθεσιών της Ελευσίνας μέσα από τα site-specific έργα των χορογράφων, δημιουργώντας έναν νέο χάρτη της πόλης της Ελευσίνας.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η επένδυση στη νέα γενιά καλλιτεχνών
Η εστίαση στη διαφορετικότητα και την προσωπικότητα κάθε καλλιτέχνη/ιδας
Η έναρξη ενός καλλιτεχνικού διαλόγου που δημιουργεί επιλογές κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας
Η δημιουργία ενός μοντέλου σεμιναρίων που ανοίγει νέους ορίζοντες στους/στις συμμετέχοντες/ουσες με έμφαση στην προσωπικότητα και τη μοναδικότητά τους
Ο χώρος στην έρευνα και στον πειραματισμό με καλλιτεχνικά εργαλεία
Η συνεργασία με νέους ανθρώπους που αποτελούν τις μελλοντικές «ισχυρές φωνές» στον χορό
Η διάρκεια συμμετοχής στην U(R)TOPIAS Ακαδημία Χορογραφίας είναι δύο (2) έτη και περιλαμβάνει σεμινάρια με καταξιωμένους/ες καλλιτέχνες/ιδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εντατικά εργαστήρια και παρουσιάσεις προσωπικών εργασιών των συμμετεχόντων καλλιτεχνών σε χώρους της Ακαδημίας και στον δημόσιο χώρο της Ελευσίνας. Δώδεκα (12) συμμετέχοντες/ουσες θα επιλεγούν για να συμμετάσχουν στο 1ο έτος της Ακαδημίας και θα παρουσιάσουν ένα έργο σε εξέλιξη (studio version) διάρκειας 10 λεπτών. Έξι (6) εξ αυτών θα συνεχίσουν στο 2ο έτος, στο τέλος του οποίου θα κληθούν να παρουσιάσουν ένα δικό τους χορογραφικό έργο διάρκειας 15 λεπτών, στον δημόσιο χώρο της Ελευσίνας.

Κατόπιν συνεννόησης, υπάρχει δυνατότητα οι μη επιλαχόντες/ούσες συμμετέχοντες/ουσες της πρώτης χρονιάς, να παρακολουθούν τα σεμινάρια και της δεύτερης χρονιάς.

Η παρακολούθηση όλων των σεμιναρίων του προγράμματος είναι δωρεάν.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΑΙΤΗΣΗ;

Οι αιτήσεις για την παρακολούθηση του προγράμματος θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι και 20/10/23 (ώρα 23:59) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, υποβάλλοντας τα στοιχεία επικοινωνίας, βιογραφικό σημείωμα (υπό μορφή επιγραμματικών αναφορών και όχι μεγαλύτερο των δυο (2) σελίδων), επιστολή ενδιαφέροντος (έως 800 λέξεις) και portfolio (μέχρι 1GB) που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν σύνδεσμο με οπτικοακουστικό υλικό από προηγούμενη χορογραφική δουλειά. Για την αίτηση συμμετοχής θα πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα υποχρεωτικά πεδία στα ελληνικά ή στα αγγλικά.

Αιτήσεις στις οποίες ο σύνδεσμος του video απουσιάζει ή δεν λειτουργεί, καθώς και εκπρόθεσμες αιτήσεις θα θεωρούνται άκυρες και δεν θα γίνονται δεκτές.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από μια πολυμελή ομάδα καταξιωμένων επαγγελματιών του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μέλη της επιτροπής θα ανακοινωθούν στο προσεχές μέλλον. Όλοι/ες οι αιτούντες/σες θα λάβουν απαντητικό email στο διάστημα 01-08/11.

Η διαδικασία επιλογής των καλλιτεχνών θα ολοκληρωθεί κατόπιν συνέντευξης.

Η αποστολή περαιτέρω διευκρινίσεων σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης δεν είναι εφικτή.

ΤΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΝΤΕΣ/ΟΥΣΕΣ;

Η U(R)TOPIAS Ακαδημία Χορογραφίας προσφέρει την ευκαιρία σε νέους/ες καλλιτέχνες/ιδες να αναπτύξουν τις ιδέες τους παρέχοντας:

Τεχνογνωσία και καθοδήγηση, καλύπτοντας όλο το φάσμα δημιουργίας και παραγωγής ενός νέου χορογραφικού έργου
Πρακτικά και θεωρητικά σεμινάρια από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό
10ήμερο residency στην Ελευσίνα για την 1η χρονιά και δύο 10ήμερα για τη 2η χρονιά για κάθε συμμετέχοντα/ουσα
Ανατροφοδότηση της έρευνας και της δημιουργικής διαδικασίας
Δικτύωση με άλλους/ες καλλιτέχνες/ιδες, programmers και διεθνή δίκτυα για τους καλλιτέχνες και των δύο (2) ετών
Προϋπολογισμό (1.000€) για την παραγωγή του χορογραφικού έργου στους/στις συμμετέχοντες/ουσες του 2ου έτους
Παροχή βασικού ηχητικού και φωτιστικού εξοπλισμού για τη δημιουργία των νέων καλλιτεχνικών έργων κατά το 2ο έτος
Συμπερίληψη σε κάποιο από τα φεστιβάλ της Ελευσίνας (π.χ. Αισχύλεια, Φεστιβάλ Συνοικισμός, κ.ά.) για τα έργα που θα δημιουργηθούν κατά το 2ο έτος
Οπτικοακουστική καταγραφή του προγράμματος
Προώθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ενημερωτικά δελτία
Η διάρκεια του προγράμματος είναι:

1ος χρόνος: Δεκέμβριος 2023-Ιούνιος 2024
2ος χρόνος: Οκτώβριος 2024-Ιούνιος 2025
Η παρακολούθηση των σεμιναρίων (intensive weeks) είναι υποχρεωτική και απαιτεί φυσική παρουσία.

Τα τέσσερα (4) intensive weeks θα έχουν διάρκεια μίας εβδομάδας το καθένα και θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν στους/στις καλλιτέχνες/ιδες που θα επιλεγούν.

Τα έξοδα μετακίνησης καλύπτονται από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με την Ανοιχτή Πρόσκληση, οι υποψήφιοι/ες μπορούν να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους αποκλειστικά μέσω email στο urtopias.aerites@gmail.com.

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος Moving Europe.

Ελευσίς 2023
Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο site: 2023eleusis.eu

Related posts

Στα σκαριά νέο σύγχρονο κέντρο logistics 45 στρεμμάτων στην Ελευσίνα

‘’ Ελευσίνα – Μαγούλα Όλοι Μαζί ‘’

ΝΕΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ