elefsinanews.gr
1a8bf996e4de4303ab635411df59a7ea
ΕΛΕΥΣΙΝΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Μυστήριο 89 Elefsina By Night”: Πώς φωτίζεται η Ελευσίνα τη νύχτα;

Η διεθνώς διακεκριμένη σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ δίνει άλλη οπτική στην 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με μια σύνθετη δράση τέχνης σε συνεργασία με τους ιδρυτές του θρυλικού PearsonWidrig DanceTheater σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Από 1 έως 8 Ιουλίου η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το “Μυστήριο 89 Elefsina By Night”, ένα καλλιτεχνικό έργο που αντλεί έμπνευση από τον μύθο της Περσεφόνης, τον επαναδιαπραγματεύεται και τον ανατρέπει, σε σύλληψη της διεθνούς φήμης πολυβραβευμένης σχεδιάστριας φωτισμού Ελευθερίας Ντεκώ.

Έξι φωτιστικές εγκαταστάσεις που αποκαλύπτονται σταδιακά σε διαφορετικά σημεία της πόλης, μία διαδρομή που ολοκληρώνεται στις 7 και 8 Ιουλίου με την παγκόσμια πρεμιέρα της site specific περφόρμανς “Η Περσεφόνη επανακαθορίζει τη μοίρα της” (“Persephone reconsiders her fate”) από τους Sara Pearson και Patrik Widrig, καλλιτεχνικούς συνδιευθυντές του θρυλικού PearsonWidrig DanceTheater (PWDT), στον μοναδικό χώρο της ΒΛΥΧΑΣ – Νεκροταφείο Πλοίων. Μία νυχτερινή περιπλάνηση που κοντοστέκεται για να φωτίσει –άλλοτε στοχαστικά, άλλοτε ανάλαφρα– το παρελθόν, το παρόν, τον μύθο, την ιστορία της πόλης, την ιστορία του καθενός μας.

Η έμπνευση
Στην ελληνική μυθολογία η Περσεφόνη ονομάζεται και Κόρη. Η κόρη που έκλεψε ο Άδης και την έκρυψε στην αγκαλιά του για έξι μήνες. Η Ίρις είναι η θεά του πολύχρωμου ουράνιου τόξου, η αγγελιοφόρος που μετέφερε τα μηνύματα των θεών στους ανθρώπους. Οι αρχαίοι Έλληνες επέλεξαν να δώσουν τα ονόματα των δύο αυτών θεοτήτων στο μάτι, το αισθητήριο όργανο της όρασης. Όχι τυχαία… Η κόρη του ματιού είναι αυτή που απορροφά το φως, ενώ η στρογγυλή ίριδα το ανακλά σε πολύχρωμες αποχρώσεις. Καθώς ο Άδης κρύβει την Κόρη-Περσεφόνη στην αγκαλιά του, η Ίριδα χάνει τα χρώματά της. Και όταν εκείνη ξεγλιστρήσει από τα χέρια του για να ξανανταμώσει τη μητέρα Γη, η Ίριδα φωτίζει το καλωσόρισμά της με έξι χρώματα, όσα και οι μήνες της παραμονής της στον πάνω κόσμο.

Έξι φωτεινά δαχτυλίδια στην πόλη της Ελευσίνας
Έξι φωτεινά δαχτυλίδια αφήνει η Ίριδα στο διάβα της να συμβολίζουν τον γάμο της με τη ζωή, την πορεία προς την αιωνιότητα, την πληρότητα, το πάντρεμα με τον βαθύτερο εαυτό μας, τον κόσμο, τον χρόνο. Ημέρα αναγέννησης το Σάββατο 1η Ιουλίου και σταθμός έναρξης αυτής της τελετής η υψικάμινος του εργοστασίου Ίρις. Εκεί θα ανάψει το πρώτο δαχτυλίδι, το κόκκινο, το χρώμα του ζωντανού αίματος και της φωτιάς, το χρώμα των παλλόμενων αισθήσεων. Συνεχίζοντας τη διαδρομή της, στις 2 Ιουλίου ζωγραφίζει την πλατεία Μαρίας Κιουρί με πορτοκαλί, όμοιο με εκείνο της φωτιάς και της φλόγας. Το βράδυ της 3ης Ιουλίου στο εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό κτίριο της Ελαιουργικής αφήνει το κίτρινο δαχτυλίδι της, σαν να υμνεί τον ήλιο, το φως, τη διάδοση της γνώσης και της ελπίδας. Την 4η Ιουλίου περπατάει σιωπηλή στην πλατεία Ηρώων, ντυμένη στα πράσινα, όπου θα αφήσει τέσσερα δαχτυλίδια της για να μας θυμίσει τη βλάστηση αλλά και την ωχράδα του επικείμενου θανάτου, την ένωση της ζωής με τον θάνατο. Την 5η Ιουλίου θα σταθεί στο παραλιακό μέτωπο, στην είσοδο του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας, μπροστά στο κυανό της δαχτυλίδι, σαν να ετοιμάζεται για το ταξίδι στη φουρτουνιασμένη θάλασσα κάτω από τον ουράνιο θόλο. 6 Ιουλίου, ημέρα παύσης και προετοιμασίας για τη συνάντηση με την Κόρη. Τερματικός σταθμός της ανάδυσής της η ΒΛΥΧΑ – Νεκροταφείο Πλοίων, όπου το ιώδες δαχτυλίδι θα βυθιστεί στη θάλασσα. Τα πάντα θυμίζουν τη λιπασμένη και βρεγμένη γη που αφήνει πίσω της. Τα έξι χρώματα της Ίριδας, που περήφανα συνόδεψαν την Κόρη αυτούς τους έξι μήνες στο επίγειο ταξίδι της, σιωπούν…

“Η Περσεφόνη επανακαθορίζει τη μοίρα της”
Η Sara Pearson και ο Patrik Widrig, καλλιτεχνικοί συνδιευθυντές του θρυλικού PearsonWidrig DanceTheater (PWDT), γνωστοί για το “προκλητικά ανατρεπτικό, ελκυστικό, ειρωνικό και βαθιά συγκινητικό” έργο τους αλλά και τις site specific εγκαταστάσεις χορού σε όλο τον κόσμο, χορογράφησαν και σκηνοθέτησαν αποκλειστικά για το Μυστήριο 89 Elefsina By Night την παράσταση Η Περσεφόνη επανακαθορίζει τη μοίρα της (Persephone Reconsiders Her Fate), που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στη ΒΛΥΧΑ – Νεκροταφείο Πλοίων την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Ιουλίου.

Μέσα από τη χορευτική παράσταση, που συνοδεύεται από ένα εντυπωσιακό light show, η Κόρη-Περσεφόνη μάς ξανασυστήνεται για να ξετυλίξει όλες της τις όψεις πριν καταδυθεί στο βασίλειο των νεκρών πλοίων, πριν ταξιδέψει στις άμορφες θάλασσες του ασυνειδήτου και αναγεννηθεί στη μητέρα Γη, χαρίζοντάς μας τη σοφία της, τη γνώση και την αρμονία της.

Χορεύουν οι Angad Kalsi, Tzveta Kassabova, Stephanie Miracle & Connor Voss και οι μαθητευόμενοι Nneka Onyima και Ryan Smith. Η μουσική περφόρμανς και ο ηχητικός σχεδιασμός είναι του Sam Crawford. Τη μουσική του light show της Ελευθερίας Ντεκώ έγραψε ο Σταύρος Γασπαράτος, ενώ τα κοστούμια σχεδίασε η Νεφέλη Μυρτίδη.

Σημείο Συνάντησης: Πάρκινγκ – Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας | Πρόσβαση στο χώρο της παράστασης (ΒΛΥΧΑ – Νεκροταφείο Πλοίων) αποκλειστικά με λεωφορεία από το πάρκινγκ (ώρα προσέλευσης: 8.30-9 μ.μ.)

Οι φωτιστικές εγκαταστάσεις ανάβουν με τη δύση του ήλιου
Ημερομηνίες & τοποθεσίες:
Σάββατο 1 Ιουλίου | Φουγάρο ΙΡΙΣ (Αναστασίου Μιλήση και Μουρίκη)
Κυριακή 2 Ιουλίου | Πλατεία Μαρίας Κιουρί (Μαρίας Κιουρή και Ηρώων Πολυτεχνείου)
Δευτέρα 3 Ιουλίου | Παλαιά Ελαιουργική (Κανελλοπούλου 64-56)
Τρίτη 4 Ιουλίου | Πλατεία Ηρώων (Γεωργίου Παύλου και Νικολαΐδου)
Τετάρτη 5 Ιουλίου | Είσοδος Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας (Κανελλοπούλου 1)

Πληροφορίες για ΑμΕΑ: 2107234567 | 2023eleusis.eu

ΠΗΓΗ: athinorama.gr

Related posts

Ελευσίνα: Τα 7 παροπλισμένα πλωτά γεωτρύπανα που «σκουριάζουν» στον κόλπο

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σε Ελευσίνα, Πειραιά και Αχαρνές

Αττική Οδός: Κλειστή η είσοδος από Μαρκόπουλο και Κορωπί προς Ελευσίνα το βράδυ της Τρίτης