elefsinanews.gr
Elefsina Shipyards 16
ΕΛΕΥΣΙΝΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τελευταίο ματσακόνι στο λιοπύρι για καρδιοπαθή εργαζόμενο στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Το ναυπηγείο αγνόησε τις συστάσεις των επιθεωρητών Εργασίας και τον έστειλε να δουλεύει υπερωριακά σε μια βάρκα κάτω από το λιοπύρι.
Oι επιθεωρητές Εργασίας επισκέφτηκαν και ήλεγξαν τις συνθήκες εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας μία ημέρα πριν χάσει ακόμα ένας άνθρωπος τη ζωή του εν ώρα εργασίας. Στο δελτίο ελέγχου κατέγραψαν παρατηρήσεις κι έκαναν συστάσεις προς την επιχείρηση, αλλά αυτή, όπως προκύπτει από το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, τις αγνόησε.

Κι όμως, η ευαίσθητη υγεία του 57χρονου Νίκου Λαρετζάκη, πατέρα ενός παιδιού που εκτίει τη στρατιωτική του θητεία, ήταν γνωστή στη διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Καρδιοπαθής με υποκείμενα νοσήματα, έπρεπε να απασχολείται σε ελαφρές εργασίες καθαρισμού στον υπαίθριο χώρο. Αυτή ήταν η σύσταση του ιατρού εργασίας κατά την τελευταία εξέταση που έκανε.

Αλλά αυτά ήταν πολύ ψιλά γράμματα για το ναυπηγείο. Τον άφησαν να δουλεύει υπερωριακά σε μια βάρκα κάτω από το λιοπύρι, «με τον ήλιο από πάνω του, να σπάει την μπογιά που έπεφτε στη θάλασσα» όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής. Κι εκεί άφησε την τελευταία του πνοή. Μία ημέρα πριν «τo Συνδικάτο με επιστολή που εστάλη στις επιχειρήσεις του κλάδου, μεταξύ αυτών και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καλούσε τις επιχειρήσεις να προστατέψουν τους εργαζόμενους από τους κινδύνους του καύσωνα.

Η επιχείρηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας όχι μόνο δεν πήρε καμία προφύλαξη για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, αντιθέτως έστειλε για υπερωριακή απασχόληση μετά τις 15.00 εργαζόμενο με χρόνια καρδιακά νοσήματα που συγκαταλεγόταν στις ευπαθείς ομάδες». Η ανακοίνωση περιγράφει μια δραματική κατάσταση που ίσως δεν συναντάται ούτε στο Κατάρ.

«Από το πρωί σήμερα τα μέλη του Συνδικάτου μας προειδοποιούσαμε για την άνοδο της θερμοκρασίας και την ανάγκη που υπάρχει να σχολάσουμε κανονικά στη βάρδια μας, δίχως υπερωριακή εργασία. Δεν ήταν λίγοι οι χώροι όπου χρειάστηκε η παρέμβαση της διοίκησης και άλλων μελών του Συνδικάτου προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες, λόγω των δύσκολων συνθηκών που υπήρχαν από τη ζέστη και την υγρασία στους χώρους. Αν δεν υπήρχε αυτή η δράση σήμερα μπορεί να θρηνούσαμε κι άλλους συναδέλφους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Καταγγελία
Λίγες ώρες μετά το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, «δύο άλλοι εργαζόμενοι έπεσαν στη θάλασσα στην προσπάθεια τους να αποφύγουν τη σωλήνα του αέρα που έσπασε», καταγγέλλει ο Συνδυασμός Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας προσθέτοντας ότι «ενώ μετά τις 13.00 η ζέστη ήταν απαγορευτική για εργασίες, ουδείς είπε να γίνει παύση εργασιών παρ’ όλο που μέλη της πλειοψηφίας του σωματείου ήταν μέσα στο ναυπηγείο».

Φυσικά και ο θάνατος του Λαρετζάκη δεν απασχόλησε τα τηλεοπτικά δελτία αντιστοίχως με τον σερβιτόρο που έμπαινε μέχρι το στήθος στη θάλασσα. Κι αφού δεν απασχόλησε την τηλεοπτική δημοσιότητα γιατί να απασχολήσει τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αδωνι Γεωργιάδη;

Πόσοι εργαζόμενοι πρέπει να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στην εργασία για να ασχοληθεί σοβαρά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την απουσία ακόμη κι αυτών των κανόνων και των διατάξεων για τη θερμική καταπόνηση στη δουλειά; Ηταν η αντιμετώπιση του προβλήματος που ονομάζεται προστασία της υγείας και ασφάλειας της εργασίας στον μπλε φάκελο που έλαβε ο υπουργός από το Μαξίμου ή δεν θεωρείται και τόσο σοβαρό το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας συμβαδίζει με τη ραγδαία αύξηση των θυμάτων της;

efsyn.gr

Related posts

Ελευσίνα: Μελέτη άνω των 5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στον Σαρανταπόταμο

Καθαρά Δευτέρα και Πάσχα: Πώς θα κάνετε διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού

Αττική οδός: Ανετράπη φορτηγό στο ρεύμα προς Ελευσίνα – Μεγάλο μποτιλιάρισμα