elefsinanews.gr
Elefsina Mon Amour 1 1020
ΕΛΕΥΣΙΝΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Το Φεστιβάλ της Ελευσίνας σε «Ειδική Έκδοση» γιορτάζει την πόλη του

Στην αλλοτινή ιερή πόλη-μυστήριο, το θρησκευτικό κέντρο με τις μυθολογικών διαστάσεων τελετουργίες που ακόμη και σήμερα παραμένουν μυστικές. Τον τόπο που γέννησε τον Αισχύλο. Στην πόλη-σύγχρονο βιομηχανικό μνημείο όπου ακόμη και η ανθρωπογεωγραφία των εργατών της προσθέτει ζωντανές μνήμες συνθέτοντας ένα ακόμη πιο πλούσιο πολιτιστικό παλίμψηστο. Αυτή είναι η Ελευσίνα που έχει έναν από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς, τα «Αισχύλεια», που ξεκίνησαν πριν από 49 χρόνια – από τον πρώην δήμαρχο και πρόσφατα εκλιπόντα Μιχάλη Λεβέντη, στον οποίο είναι αφιερωμένη η φετινή διοργάνωση. Κι ακόμη, μια Ιερά Οδό που οδηγεί σε αυτήν από την Αθήνα, αλλά παραμένει ίσως άγνωστη ακόμη.

Ομως «δεν υπάρχουν “περιφερειακές” πόλεις στον πολιτισμό, όταν υπάρχει όραμα» όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της «2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», Μιχαήλ Μαρμαρινός, στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Αισχύλεια 2023 – Ειδική Εκδοση» (Special Edition).

Ειδική έκδοση επειδή φέτος τα «Αισχύλεια» αποτελούν προϊόν συνεργασίας μεταξύ των δύο πολιτιστικών θεσμών, αλλά επίσης επειδή οι εκδηλώσεις πρόκειται να φιλοξενηθούν σε διάφορους δημόσιους χώρους, σε ιδιαίτερες τοποθεσίες μέσα στην πόλη, σε μια απόπειρα γνωριμίας μαζί της. Στους χώρους περιλαμβάνονται εκτός από το σημείο αναφοράς εμβληματικό Παλαιό Ελαιουργείο, ο Αρχαιολογικός Χώρος, ο χώρος της Βλύχας και υπαίθριοι, δημόσιοι χώροι.

Μυστήριο 3 Ελευσίνα Mon Amour: Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο:Aglaia Konrad, OBSTAKLES (2023) / Credit: John Kouskoutis

Και μπορεί τα «Αισχύλεια» να ξεκινούν στις 27 Αυγούστου, ωστόσο ατύπως έχουν ήδη σηκώσει αυλαία με ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός, την έκθεση σύγχρονης τέχνης Μυστήριο 3 «Ελευσίνα Mon Amour – Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο» με 16 διεθνείς καλλιτέχνες από 9 χώρες, υπό την επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κατερίνας Γρέγου, και σε συνεργασία με το μουσείο, στο Παλαιό Ελαιουργείο και στο X-Bowling Art Center.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μια όπερα δρόμου και πολλά υψηλής αισθητικής και ποιότητας πολιτιστικά γεγονότα, που αναδεικνύουν τη σύγχρονη έκφραση και δημιουργία. Ανάμεσά τους δύο παραστάσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Ελευσίς 2023: η μία είναι της Αργυρώς Χιώτη «Μεγάλα και μικρά πλοία – ΜΥΣΤΗΡΙΟ 115», που θα πραγματοποιηθεί στο νεκροταφείο πλοίων του λιμανιού, και η άλλη η όπερα δρόμου, με τίτλο «Μια γιορτή για την αλλαγή του κόσμου – ΜΥΣΤΗΡΙΟ 113», που θα εξελιχθεί σε πεζόδρομο με τη συμμετοχή του κοινού.

«Οιδίπους Τύραννος»

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

● Κυριακή 27/8 η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς εγκαινιάζουν το φεστιβάλ με μερικά από τα αριστουργήματα του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού των κορυφαίων συνθετών και μεγάλων ποιητών σε μια συναυλία στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας. Στον ίδιο χώρο το ρεσιτάλ «Opening act, ΜΥΣΤΗΡΙΟ 154», με βιολί και πιάνο του νέου Ελευσίνιου καλλιτέχνη Αιμίλιου Μπάρτζη (βιολί) και της βραβευμένης σολίστ πιάνου Μαργαρίτας Κολάση σε έργα κλασικού ρεπερτορίου. Ελεύθερη είσοδος.

● Τετάρτη – Πέμπτη 30-31/8 παρουσιάζεται το νέο έργο της Αργυρώς Χιώτη που κινείται στα όρια του θεάτρου και της μουσικής συναυλίας, σε κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου και μουσική του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy) με τίτλο «Μεγάλα & μικρά πλοία – ΜΥΣΤΗΡΙΟ 115» στο νεκροταφείο πλοίων Βλύχα στην παραλία της Ελευσίνας. Πρόκειται για μια αλληγορία με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους και την πληγωμένη σχέση τους με το περιβάλλον, τη θάλασσα και το παρελθόν τους.

Ο Μιχάλης Μυτακίδης με την ομάδα «Ανάληψις»

● Δευτέρα 4/9 ο Μιχάλης Μυτακίδης (B.D.Foxmoor των Active Member) με την ομάδα «Ανάληψις» παρουσιάζουν τα «Ελευσίνια Πειστήρια – ΜΥΣΤΗΡΙΟ 202», ένα οπτικοακουστικό πρότζεκτ, με μουσική φτιαγμένη από ήχους της πόλης, πλαισιωμένη από οπτικό υλικό που συνδέει την ιστορία του τόπου με το σήμερα.

● Τετάρτη 6/9 τον μουσικό λόγο έχει ο κορυφαίος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος που με μια πολυμελή ορχήστρα θα χαρίσει ένα σπάνιο ταξίδι στα πιο αγαπημένα του τραγούδια του, με ερμηνευτές τον Γιάννη Κότσιρα και την Ηρώ Σαΐα.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος , ο Γιάννης Κότσιρας και η Ηρώ Σαΐα

● Πέμπτη 7/9 η Κάρμεν Ρουγγέρη ανεβάζει την παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, που μιλάει για τις αξίες της εργασίας, της δικαιοσύνης, της προσπάθειας, της ανδρείας, της συλλογικότητας. Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου.

● Παρασκευή 8/9 είναι η βραδιά της σύγχρονης μουσικής σκηνής με τη hip hop μπάντα «Το Σφάλμα & ο Frank the Zapper» σε κομμάτια τους που μιλούν για τη σκέψη, τη βιοπάλη, την αλληλεγγύη, την επιμονή και τη μαχητικότητα, που πλαισιώνεται από έναν τρόπο ζωής και σε καλεί να πάρεις θέση. Γενική είσοδος: 5€.

«Το Σφάλμα»

● Κυριακή 10/9 τη σκυτάλη παίρνει ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. Η παράσταση με τον 26μελή θίασο από εξαιρετικούς ερμηνευτές του Εθνικού που άνοιξε τα «Επιδαύρια» στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ.

● Τετάρτη 13/9 το πρότυπο τραγωδίας κατά τον Αριστοτέλη, που θεωρείται το αποκορύφωμα της δραματικής τέχνης του Σοφοκλή, ο «Οιδίπους Τύραννος», σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και την Αννα Μάσχα στον ρόλο της Ιοκάστης. Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου.

«Iππόλυτος»

● Παρασκευή 15/9 η ξεχωριστή και μόνο για την Ελευσίνα παράσταση με τίτλο «Μια γιορτή για την αλλαγή του κόσμου – ΜΥΣΤΗΡΙΟ 113». Πρόκειται για μια πληθωρική και αλλόκοτη όπερα δρόμου, που αντλεί έμπνευση από το καλλιτεχνικό κίνημα νταντά και την επανάσταση των σουρεαλιστών. Θα λάβει χώρα στον πεζόδρομο της Νικολαΐδου και προϋποθέτει τη… λαϊκή συμμετοχή. Η ομάδα μουσικού θεάτρου oper(o) με τεχνικές όπως το κολάζ, η ανασύνθεση και η ανασκευή μουσικών, λογοτεχνικών και θεατρικών κείμενων, εικόνων και γεγονότων που προϋπάρχουν, δημιουργούν ένα νέο έργο που ονειρεύεται την αλλαγή του κόσμου. Με ελεύθερη συμμετοχή.

● Κυριακή 17/9 ο μοναδικός Βασίλης Παπακωνσταντίνου γιορτάζει στην Ελευσίνα τα 50 χρόνια πορείας του στη μουσική με τα… ανεξίτηλα τραγούδια του σταθμούς.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου

● Κυριακή 24/9 η αυλαία πέφτει με τον 8ο Ημιμαραθώνιο Αγώνα «Στα Ιχνη της Ιεράς Οδού», μια διαδρομή Αθήνα-Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού, που περιλαμβάνει είτε αγώνα 5 χλμ. με εκκίνηση από την Ελευσίνα, είτε αγώνα 21 χλμ. με εκκίνηση από τον Κεραμεικό. Δήλωση συμμετοχής: eleusisimimarathon.gr

Πληροφορίες

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 9 μ.μ., ενώ όπου υπάρχει είσοδος τα εισιτήρια κυμαίνονται μεταξύ 5 (μειωμένο) και 12 €. Προπώληση εισιτηρίων στο σάιτ aisxylia.gr, διαδικτυακά στο viva και επίσης θα διατίθενται στο Παλαιό Ελαιουργείο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, 19.00-21.00.


efsyn.gr

Related posts

Νέους αγωγούς πετρελαίου μεταξύ Ελευσίνας και Ασπρόπυργου «φέρνει» ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής

Kίνηση στους δρόμους: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός, Καθυστερήσεις στην Αττική οδό

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ