Με στόχο την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηδενική ρύπανση ως το 2030, την άνοιξη του νέου έτους, ξεκινά καινοτόμο πρόγραμμα για την συστηματική παρακολούθηση και την ενδελεχή απορρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Το έργο που πρόκειται να εφαρμοστεί στον κόλπο της Ελευσίνας, στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου, είναι το πρώτο που εφαρμόζεται για τη χώρα μας, και συγκεκριμένα στη Δυτική Αττική, ως αντιπρόσωπο της Ανατολικής Μεσογείου.
Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα «HORIZON2020, RHE – MEDiation: Responsive hub for long term governance to destress the Mediterranean Sea from chemical pollution», στο οποίο συμμετέχει η ΕΥΔΑΠ και 11 εταίροι, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, παρουσιάστηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και έγινε διάλογος του επιστημονικού προσωπικού και στελεχών της ΕΥΔΑΠ και του ΕΛΚΕΘΕ, με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλο.
Αναλυτικότερα, το καινοτόμο έργο αφορά την τοποθέτηση φωτοβιοαντιδραστήρων τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας, που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ανοιχτά του κόλπου Ελευσίνας και στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου, όπου θα γίνεται αφαίρεση ρυπαντών χημικών ουσιών και στη συνέχεια εις βάθος και αναλυτικές μετρήσεις ποιοτικών παραμέτρων.
Η καινοτομία του προγράμματος στηρίζεται στη συμμετοχή όλων των φορέων, όπως της Περιφέρειας Αττικής για να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες, να εξαχθούν τα επιστημονικά συμπεράσματα και η εμπειρία της Δυτικής Αττικής, ως φάρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προβλέπεται επιστημονική καταγραφή των υδάτων και σε συνεργασία με το εργαστήριο του Καθηγητή κ. Θωμαϊδη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εβδομαδιαία αναφορά ποιοτικών χαρακτηριστικών των λυμάτων πριν και μετά την υλοποίηση του έργου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα επιστημονικά στοιχεία της παρακολούθησης των θαλάσσιων υδάτων και στον κόλπο της Ελευσίνας, που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ δεν προκύπτουν λόγοι ανησυχίας, αλλά στόχος είναι η μηδενική ρύπανση.
Την ΕΥΔΑΠ A.E. εκπροσώπησαν στελέχη της Υπηρεσίας του ΚΕΛ Θριασίου, του R&D της Εταιρείας και ερευνητές του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Υγειονομικού της Περιφερειακής Ενότητας Δυτ. Αττικής, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Ασπροπύργου.
Κοσμόπουλος: Συνεργαζόμαστε με κοινό στόχο την προστασία και βελτίωση των υδάτων της περιοχής μας
Σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος αναφέρει: «Με τους επιστήμονες και ερευνητές της ΕΥΔΑΠ και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συνεργαζόμαστε με κοινό στόχο την προστασία και βελτίωση των υδάτων της περιοχής μας.
Το καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα RHE-MEDiation αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τον μηδενισμό των ρυπαντών χημικών ουσιών στον κόλπο της Ελευσίνας, για αυτό και με βάση την εμπειρία μου στον τόπο μας έθεσα και προτάσεις στους ειδικούς επιστήμονες. Προχωράμε με έγκυρα επιστημονικά δεδομένα, γνώση της περιοχής μας, και καινοτόμα έργα».